Salame

narezani-kraski-prsut

Pogostitve z narezki brez salame si težko zamislimo, zato posebno pozornost namenjamo tudi suhomesnatim izdelkom iz te kategorije. S pridihom prave kraške burje dozorijo v salamo, ki jo boste z veseljem postregli in tudi sami uživali v njenem okusu. Preverite našo pestro ponudbo teh sušenih mesnin.

Plemenita plesen – prijatelj ali sovražnik?

Plesni so nekdaj veljale za nezaželenega vsiljivca, a smo nato s pomočjo znanosti skozi leta prišli do spoznanja, da v kraljestvu gliv najdemo tudi take, ki prinašajo številne koristi.
Tako je tudi z žlahtno plesnijo pri salamah, ki, poleg oblikovanja značilnega videza površine, opravlja tudi več ključnih funkcij.

Plemenita plesen omogoča regulacijo proteolize, ali poenostavljeno, kontroliran potek razgradnje beljakovin; neenakomerna razgradnja lahko namreč povzroči razkroj mesa, ki posledično postane neužitno, poleg tega pa plesni s tvorbo različnih substanc prispevajo tudi k tipičnim aromam tako zorjenih salam.

Žlahtne plesni uravnavajo dinamiko izsuševanja; salama nemoteno izloča vsebovano vlago, se tako suši, istočasno pa se odvija proces zorenja. Plemenita plesen nenazadnje služi kot nekakšen zaščitnik, ki kvarljivcem onemogoča razrast in salami tako povečuje mikrobiološko varnost in stabilnost.