Mortadele

narezani-kraski-prsut

Mortadele Kras so edine mortadele narejene v Sloveniji

Mortadela si je s svojim pridihom Mediterana priborila nesporno vodilno mesto v družini pečenih salam. V Krasu smo originalne italijanske recepte obogatili s svojim znanjem in tako razvili dve vrsti mortadel, ki smo ju poimenovali Prestige in Elita. Med seboj se razlikujejo tako po obliki, kot po okusu.

Nebeška skrivnost

Nežna, rožnata barva prereza, intenziven, vendar ne preveč oster vonj ter prijeten okus, nas vodijo k prepoznavanju njene tako zelo tipične arome, ki je izraz ravnovesja med mesom, maščobo in začimbami.

Mortadela je zelo hranljiva jed z visoko beljakovinsko vrednostjo in je, poleg kraškega pršuta, eden razpoznavnejših znakov našega podjetja.

Več o mortadeli

Prava skrivnost je v peki, saj le-ta izbrane sestavine obdari s harmonijo enkratnega in prepoznavnega okusa. Če mortadele ne bi poznali že v kuhinjah različnih italijanskih pokrajin, bi jo morali izumiti, saj s svojim prefinjenim vonjem izboljšuje okuse različnih jedi po svetu.

Pred rezanjem jo ohladimo, postrežemo pa jo lahko narezano na tanke rezine ali na kockice. Kadar se odločimo za slednje, je dobro, da jih narežemo tik pred postrežbo, da ohranijo aromo in okus. Tanke rezine morajo ohraniti celoto, slanina se ne sme trgati. Na krožnik jih razporedimo tako, da se ne mečkajo, da se lahko vonj in aroma porazdelita po celi rezini.

Z mortadelo lahko v kuhinji igramo kot z najboljšo karto, saj jo je mogoče dodati k različnim jedem; narezano na kockice z omletami, rižem ali testeninami, kot polnilo v krompirjevih svaljkih ali mesnih zavitkih ter tortelinih, lahko pa jo pripravimo tudi kot toplo predjed. Tradicionalno jo ponudimo s toplim svežim belim kruhom in svežo sezonsko zelenjavo. Ko jo načnemo, jo moramo pri shranjevanju v hladilniku zaščititi pred izsušitvijo, da se njena odličnost ne izgubi.