slovensko 

  english 

  italiano 

  hrvatski 

  srpski

  domov 

  natisni 

  zemljevid 

  e-pošta 

  kolofon
kras menu
kras d.d.
vizitka
kras v tujini
vodstvo
priznanja in nagrade
trgovina kraških dobrot
kras izdelki
kraški pršut
pršuti
pancete
narezki
salame
mortadela
kraški zašink
kuhan pršut
slanine
šunke
izdelki v ovitku
goveji izdelki
darilni program
kras meso
makrokonfekcija
mikrokonfekcija


Modra številka: 080 80 55

si.Brand *****

Best Buy

KUPUJEM SLOVENSKO
KRAS je podporni član kampanje KUPUJEM SLOVENSKO
Darilni program
kras video
Krasov pršut
Kuhan in pečen pršut Kras
Mortadela Kras
Trenutek
kras zaposlujemo
aktualno - zaposlimo
Smo družba, ki je z nenehnim vlaganjem v tehnologijo, razvoj in posodobitev proizvodnje, postala največja mesnopredelovalna industrija v Sloveniji.
K sodelovanju vabimo vse, ki se želijo pridružiti uspešnemu kolektivu in s svojim znanjem ter delom prispevati k realizaciji zastavljenih ciljev.
...

več
kras aktualno
17.08. KRAS  odprl vrata pršutarne v Šepuljah - 12.8.2018

arhiv sporočil
mesnine dežele kranjske d.d.
kras | aktualno
KRAS odprl vrata pršutarne v Šepuljah - 12.8.2018

V nedeljo, 12. avgusta, je družba Kras d.o.o. privabila množico obiskovalcev, ki so skupno poskusili preko 8.000 rezin pršuta. V sklopu dneva odprtih vrat so ta dan potekali vodeni ogledi pršutarne v Šepuljah, organizirana je bila razstava najboljših pršutov ter delavnica, ki je pripomogla spoznavanju specifičnih lastnosti terana in pršuta.


Kras d.o.o., mesnopredelovalna industrija iz Šepulj pomembno prispeva k ohranitvi in popularizaciji tradicije izdelave pršuta ter suhomesnatih izdelkov kraške regije, ki so pomemben del slovenske identitete. To bogastvo odličnih kulinaričnih posebnosti se ohranja in razvija tudi ob tovrstnih dogodkih, kjer obiskovalci spoznavajo drobne, a pomembne posebnosti, ki prispevajo k vrhunskemu izdelku. Bogata aroma, intenzivna barva ter sočna in le rahlo slana rezina pršuta Kras navdušujejo poznavalce odličnega pršuta že šest desetletij, ki njegovo ime ponašajo po vsem svetu. V senci gostih dreves družbe Kras se je na sončno avgustovsko nedeljo zvrstila množica obiskovalcev iz vse Slovenije in tujine, ki so si v sproščenem vzdušju izmenjevali številne zgodbe, ki se tradicionalno začnejo prav ob narezkih in kozarcu izbranega vina. Srečanje pa je bilo priložnost tudi za druženje krajanov in zaposlenih.


Na brezplačnih degustacijah ter vodenih delavnicah smo okušali rezine Kraškega pršuta, ki v kombinaciji s izbranim teranom Vinakras ter kraškimi zelišči ustvarjajo harmonije različnih okusov. »Ugodna klima, tradicija in izkušnje starih mojstrov dajejo Kraškemu pršutu dušo, ki ustvarja njegovo drugačnost. Kraševci pa smo od nekdaj prepričani tudi, da sta pršut in teran neločljivo povezana,« je ob vodeni degustaciji izpostavil vodilni poznavalec mesnin dr. Stanislav Renčelj. Izbrani teran Vinakras, ki se odlično poda h Kraškemu pršutu, je na dogodku predstavil sommelier Peter Boršič, ročno pridelana in naravno sušena kraška zelišča domačije Belajevi pa Andrejka Cerkvenik.


V sklopu prireditve je bila organizirana tudi razstava različnih pršutov, sušenih 12, 16, ali 18 mesecev. Posebej so bili izpostavljeni tisti, ki so vključeni v shemo Zaščitena geografska označba, s katero se potrjuje vpliv tradicije, posebnega tehnološkega postopka in kraške mikroklime geografskega območja. 


Obiskovalci so si ogledali sušilnice in zorilnice ter spoznavali skrivnosti kulinaričnih specialitet Kraškega pršuta. Presenečeni nad velikostjo in urejenostjo pršutarne so v knjigo vtisov zapisovali pohvale in čestitke z željo, da se v prihodnjem letu gotovo ponovno vrnejo. 


Glasbeni program članov Pihalne godbe Komen. je ob boku vseh dobrot, skrbel za odlično vzdušje med obiskovalci. Posebno pozornost je v priložnostni prodajalni pritegnila tudi 200 kilogramska mortadela velikanka Elita Kras, ki je edina mortadela narejena v Sloveniji.


Dogodka se je udeležila tudi aktualna vinska kraljica Slovenije Katarina Pungarčič. Dan odprtih vrat družbe Kras, je potekal v okviru 48. Praznika terana in pršuta v Dutovljah, ki so dobre 3 kilometre oddaljene od sedeža družbe Kras.


Družba Kras d.o.o.
KRAS d.o.o.
Šepulje 31
6210 Sežana

Tel: 05/73 10 300
Fax:  05/73 10 327

info@kras.si